Zingeving & spiritualiteit

Wat is het doel van het leven?

Ware spiritualiteit beleef je met twee voeten op de grond. Je hebt het lef om naar jezelf te kijken en doet geen vingerwijzing naar de ander. Je durft naar je eigen gevoel te luisteren en voor jouw waarheid te kiezen. In combinatie met gezond verstand is dit de weg van het hart, de weg die we uiteindelijk allemaal dienen te bewandelen. Ieder op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. 

Hoogsensitiviteit

15% tot 20% van de bevolking is hoogsensitief

Deze personen zijn gevoeliger voor indrukken welke ze op een dieper niveau verwerken. Ook kunnen ze subtielere nuances waarnemen. Hoogensitiviteit is een neutrale eigenschap, aldus Elaine Aron, het maakt je niet beter of slechter dan anderen, maar wel ander. Wist je dat hoogsensitiviteit een overlap heeft met hoogbegaafdheid. Dat wil niet zeggen dat alle hoogsensitieve mensen hoogbegaafd zijn, maar kijk maar eens naar de omschrijving hieronder (Bron: Misdiagnose van hoogbegaafden, James Webb).

Hoogbegaafdheid

Wat is jouw menselijke talent?

Terwijl In de meeste staten van Amerika via de National Association for Gifted Children, wettelijk vastgelegd is dat kinderen hoogbegaafd zijn (en dat geldt natuurlijk ook voor volwassenen) als ze behoren tot de 3% tot 5% besten van de bevolking op het gebied van één of meer van de volgende aspecten:

  • algemeen intellectueel vermogen,
  • specifiek wetenschappelijke aanleg,
  • creatief denkvermogen,
  • talent voor visuele en uitvoerende kunsten en aanleg voor leiderschap

Wordt het niet eens tijd dat wij ons volledige menselijke talenten gaan ontwikkelen, in plaats van onderdrukken? Wist je dat deze eigenschap vaak samengaat met intensiteit? De Poolse psychiater Dabrowski heeft hier veel onderzoek naar gedaan en noem het 'extra ontwikkelingspotentieel'.

Extra ontwikkelingspotentieel

Hoge intensiteit en levenskracht!

Het extra ontwikkelingspotentieel omvat zaken zoals het hebben van een intellectueel vermogen, een creatief denkvermogen en een hoge artisticiteit. Daarnaast is er sprake van een sterk empathisch vermogen, een sterke intuïtie en de behoefte om filosofisch of spiritueel bezig te zijn. Hieronder ligt mogelijk ten grondslag de kenmerken die hier ook bij horen zoals het hebben van een hoog energieniveau, een hoge intensiteit en grotere gevoeligheid voor externe prikkels (de grote naam hierachter is de Poolse psychiater Kazimierz Dabrowski).