Mirei

In hoogbegaafd temperament geeft Els een mooie uiteenzetting van hoe het is om hoogsensitief te zien met een extra ontwikkelingspotentiel. Ze schenkt ook aandacht aan de drop-outs omdat er nog te weinig oog en begrip is voor kinderen met hoogsensitiviteit of hoogbegaafdheid. Pure herkenning.

Dr. Alice K. Burridge, eigenaar van Green Writing en voorzitter van stichting Hoogbegaafd

Waar het geschreven woord over hoogbegaafdheid vaak klinisch is, is Hoogbegaafd Temperament mild, inlevend en persoonlijk geschreven. Wie dit boek heeft gelezen, blijft achter met de gedachte dat je er mag zijn zoals je bent. Het is ook een verademing dat het niet alleen gaat over het cognitieve aspect van begaafdheid, maar ook de hoge sensitiviteit en intensiteit van beleven beschouwt.

Stephan van Soest

'Ik heb Elisabeth leren kennen als een energieke, spontane en gepassioneerde docent. Door haar passie en haar empathisch vermogen, heeft ze me weten te motiveren om met mezelf aan de slag te gaan door theorie in de vorm van haar boeken en positieve psychologie aan te bieden.

Hierdoor ben ik me er steeds meer bewust van geworden wat het voor mij betekent om hoogsensitief te zijn en hoogbegaafd temperament te hebben. Naast de theorie zijn er ook nog tal van praktische oefeningen geweest zoals ademhalingsoefeningen, klank en zang, intuïtieve, maar ook creatieve oefeningen zoals intuïtief tekenen en schilderen. 

De oefeningen hebben mij geholpen om dichter bij mezelf te komen. Dit betekent voor mij dat er meer balans en rust is in mijn leven, maar ook dat ik een grote innerlijke/spirituele groei heb mogen doormaken. Hierdoor sta ik nu anders {positiever} in het leven.

Elisabeth dank daar voor.'

AgathaJannetje

Wat een ontzettend goed en interessant boek!
Ik raad het IEDEREEN aan om “Hoogbegaafd Temperament” te lezen. Herkenbaar voor mensen die hoogbegaafd en hoogsensitief zijn. Maar beslist ook aan te bevelen voor diegenen die dat niet zijn, zodat er hopelijk eindelijk eens meer begrip komt voor mensen die HB en HS zijn.
Hoewel er veel over kinderen wordt geschreven, was het voor mij, als 60+ zó herkenbaar en het maakte nogal wat emoties in mij los.
Bijlage I in het boek vond ik ook heel erg goed.
Ik ben blij met het boek!

Bewustefilmkijker

Lieve Elisabeth,
dank je wel voor het schrijven van dit bijzondere boek. Het heeft mij heel veel inzichten gegeven in mezelf. Het is een verademing om te lezen waar bepaald gedrag van mij vandaan komt. Dit geeft herkenning en rust. Een absolute aanrader.

Fae

Wat een thuiskomer is dit boek. Ik herkende zoveel ervan en hoop dat nog velen dit boek gaan lezen omdat de onderliggende boodschap volgens mij heel belangrijk is.

Janwillem Retera

Beste Els, je boek lezende geeft veel herkenning vooral op de duiding van wat hoogsensitiviteit inhoudt op gevoelsdetails. Je beschrijving van het anders zijn denken en voelen komt in diverse passages zeer helder naar voren. Het ondersteunt mij in mijn weg naar zelfacceptatie en zelfinzicht. Hartelijk dank!

Karin Sperber

Wat een prachtige reacties op jouw mooie boek, Els. Als geen ander weet jij de gevoelige toon te vinden en heb jij met jouw woorden een groot goed gedaan! Ik hoop dat velen jouw boek zulken kezen

Fenny

Ik heb het boek vorige week ontvangen en ook gelezen. Het voegde voor mij echt wat nieuws toe aan alles wat ik tot nu toe heb gelezen over hoogbegaafdheid. Een aantal bij mij spelende vragen werd er mee beantwoord. Ik vind het een aanrader!

Lot Gommers

Ik vind het fijn om zoveel herkenbare dingen te lezen over mezelf en onze kinderen. In dit boek vind ik ook de ideeen waarmee ik zelf al een tijd rondloop en die niemand erkent. Door dit boek heb ik het gevoel dat de dingen die bij mij thuis spelen geen onzin zijn, maar vanuit hoogsensitiviteit heel logisch voelen en zijn. Je gaat echt anders kijken naar gevoelige mensen. Een aanrader!

Thijs

Hoe kan het dat een boek als dit mij zo enorm diep raakt, ik denk dat er een binnenwereld is waar we soms niet bij kunnen,
door beschadigingen. Die pijn, dat verlangen naar de weg terug in wie we zijn als hoogbegaafde vond ik in je boek terug.
Wees niet bang, om los te laten wie je pijn deden, was voor de belangrijkste boodschap uit dit boek. Bij het lezen van je boek kwam ik iemand tegen die me wel begreep in mijn andes zijn en dat was hartverwarmend. Bedankt voor je mooie boek Elisabeth, en de her- en erkenning in wie ik ben.

Tini

Wat een ontzettend goed en interessant boek, Elisabeth! Het heeft heel wat emoties in mij losgemaakt als 60-plusser, ik weet nog maar ruim een jaar dat ik kenmerken heb van hoogbegaafdheid. Dat ik HS was, wist ik al wel heel lang.
Ook Bijlage I vond ik heel goed.
Ik raad het iedereen aan om dit boek te lezen en hoop dat er dan eindelijk eens echt begrip komt voor alle mensen die HB en HS zijn, want ik heb helaas heel erg veel partenspelers in mijn leven gehad met de levenslange nare ervaringen als gevolg. Bedankt voor het schrijven van “Hoogbegaafd Temperament”, Elisabeth!

Judith

Lieve Els, dank je wel voor het schrijven van dit bijzondere boek. Het heeft mij heel veel inzichten gegeven in mezelf. Het is een verademing om te lezen waar bepaald gedrag van mij vandaan komt. Dit geeft herkenning en rust. Een absolute aanrader.

Yvonne Jager

Een schitterend helder en informatief boek voor zowel ouders als hoogbegaafden zelf. Ik hoop dat het bijdraagt aan een beter begrip voor hoogbegaafden en hun problemen. Dat is hard nodig in deze wereld

Mariëlle

Wat mooi en duidelijk geschreven Els! Veel herkenbaar en daardoor fijn om te lezen.
Bedankt!

Anna Elize de Geus-de Heer

Reikhalzend heb ik uitgekeken naar dit boek, en toen het in de brievenbus kwam heb ik het in één adem uitgelezen. Uit het hart gegrepen voor iedere ouder van een hoogbegaafd kind: "Geef ouders en kinderen de ruimte en de vrijheid zelf goed onderwijs voor hun eigen kind te regelen! Dat is alles wat ze nodig hebben! " Dank je wel Els , dat je dat zo goed benadrukt in dit boek, en eveneens wat misvattingen over hoogbegaafdheid tegen het licht houdt en recht zet. Ik hoop dat er goed geluisterd wordt, en dat vrijheid van onderwijs eindelijk een vanzelfsprekendheid gaat worden in Nederland en overal!

Alexandria Pocorobba

Heel fijn boek.Helder geschreven. Puzzelstukjes vallen op hun plek. Aanrader.

Marion Masolijn

Een mooi en informatief boek met veel inzicht en passie geschreven.

R. van Hoof

Dit boek kan een eyeopener zijn voor velen. Als moeder van een HB en mogelijk HSP zoon, was er voor mij veel herkenning. Sterker nog; ik herkende mezelf, terwijl er in mijn generatie geen moment zou worden gedacht aan deze "diagnose", hoop ik dat men leert van de mooie woorden en omschrijvingen, zoals in dit boek. En verder denkt/kijkt dan wat de buitenkant laat zien.

Rosy Leijn

Mooi boek met een positieve kijk op hoogbegaafdheid. Een frisse aanvulling op de bestaande literatuur over hb&hs. Krachtige boodschap en zeker een aanrader voor ouders en leerkrachten die informatie zoeken over dit onderwerp.  

Esther Brandon

Een mooi boek en vooral ook heel toegankelijk. Duidelijke bewoordingen en herkenbaarheid. Dit is een boek wat elke onderwijzer(es)/docent(e) en schoolhoofd zou moeten lezen!

Jet Rood, auteur van het boek ‘Hoogsensitief met een boerenverstand’

Gelukkig dat er mensen zijn zoals Els Umans die helder kunnen verwoorden waar de problematiek en de voordelen liggen ten aanzien van hoogbegaafdheid. Het is een prachtige eigenschap die zeker herkend dient te worden om tot een mooie ontwikkeling met een gezonde eigenwaarde te komen. Een ontwikkeling waarin de potentie van een mens tot wasdom mag komen in dienstbaarheid van zichzelf en een leefbare wereld.

Helaas is het nu nog zo dat het schoolsysteem en de samenleving weinig ruimte biedt aan individuen die anders leren en denken met alle gevolgen van dien (misdiagnoses, uitval enzovoorts). Els pleit voor Nieuwetijds-onderwijs en ik ben het met haar eens dat veranderingen zeker nodig zijn. Ik beveel dit boek dan ook van harte aan voor professionals in het onderwijs, hulpverlening en aan ouders van hoogbegaafde kinderen. Maar ook aan degene die op zoek zijn naar meer kennis en herkenning op dit gebied.

Lisette Sillessen

Els heeft het verhaal met veel passie en liefde geschreven. Je voelt de noodzaak van haar om deze kant op een andere manier te belichten. Het mooie is dat er ouders, leerkrachten en andere professinals die met deze doelgroep te maken hebben aan het woord komen. Het boek vond ik een Eye-opener en zeker geschikt voor professionals die met deze doelgroep werken. Ik raad het boek ook regelmatig in mijn netwerk aan. Als coach, moeder en HSP-er vond ik dit boek een verademing.

Daphne 

Je boek is een enorme eye-opener voor mij. Ik dacht het boek te gaan lezen om mijn 5-jarige dochter beter te begrijpen, maar tijdens het lezen ontdekte ik, dat ik zelf ook in het hokje "hoogbegaafd temperament" pas. Er viel zoveel op zijn plek! De informatie uit het boek heeft sindsdien een helings- en acceptatieproces in mezelf op gang gebracht. WOW, zo mooi!
Ik ben blij dat ik Sinne een goede basis kan meegeven wat haar temperament betreft, zodat zij zich vanuit haar kracht kan ontwikkelen. Dank je wel lieve Els voor jouw prachtige verhelderende boek.